Veilig werken met de verreiker
Inleiding:
In het bedrijfsleven is de verreiker een belangrijk transportmiddel. Waar vroeger veel arbeidskrachten voor nodig waren om goederen te verplaatsen, is onder andere de verreiker daarvoor in de plaats gekomen. De door de verreiker overgenomen taak, is inmiddels onmisbaar geworden.
Recente veranderingen in de Arbo-wet hebben geleid tot een grotere verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid in het bedrijf. De werkgever moet ervoor zorgen dat de bediener van een specifieke deskundigheid bezit voor het besturen van en het werken met een verreiker. Dit kan worden aangetoond als de verreikerbestuurder een verreikeropleiding gevolgd heeft.
Bij veel bedrijven wordt door jan en alleman de verreiker gebruikt. Vaak gebeurt dit zonder enige kennis en vaardigheid. Hierdoor gebeuren er onnodige ongevallen al dan niet met schade aan goederen, inventaris en gebouwen. Ook ongevallen met lichamelijk letsel en in het ergste geval met dodelijke afloop komt vandaag de dag helaas nog te vaak voor.
Doel:
De cursus is gericht op het verhogen van de veiligheidskennis en verantwoordelijkheid voor elke werknemer die regelmatig een verreiker moet bedienen.
Doelgroep:
De eendaagse cursussen zijn bedoeld voor werknemers die reeds beschikken over voldoende rij- en bedieningsvaardigheden met de verreiker in de bouw, agrarische sector of bosbouw.
Inhoud:
Puntsgewijs komen tijdens de cursus de volgende onderwerpen aan de orde:
• Arbo-wetgeving
• Risico''s, preventie, verantwoordelijkheid, houding en mentaliteit
• Definities, keuring, CE, onderdelen
• Voorzetapparatuur, belasten van de machine, lastdiagram
• Hydraulisch hef- en remsysteem
• De dieselmotor
• Specifieke veiligheidvoorschriften voor veilig gebruik
• Rijden op de openbare weg.
• De roterende verreiker en het aanslaan van lasten
Tijdens de cursus is er ruime gelegenheid om vragen te stellen. De cursus wordt afgesloten met een schriftelijk examen door een extern examenbureau. De praktische vaardigheden worden beoordeeld door de instructeur.
Locatie:
De veiligheidstraining verreiker wordt in-company georganiseerd vanaf 5 deelnemers.
Duur:
De cursus duurt minimaal 1 dag (inclusief aansluitend examen). U kunt dit op 1 dag laten plaatsvinden, maar ook kiezen voor 2 dagdelen. (ochtend, middag en/of avond).
Wanneer gewerkt wordt met een roterende verreiker en/of de bediener is regelmatig bezig met hijswerkzaamheden waarbij lasten moeten worden aangeslagen is de cursusduur 2 dagen of 4 vierdagdelen.
Bijzonderheden:
Wanneer de deelnemers weinig tot geen ervaring hebben met het bedienen van de verreiker is het eventueel mogelijk het praktische deel van deze training met één of meerdere dagdelen uit te breiden.
Waarde nascholing:
Cursusdata:
In Company: in onderling overleg met opdrachtgever
Informatie:
De Richtlijn Vakbekwaamheid stelt dat chauffeurs hun vakbekwaamheid (het huidige chauffeursdiploma ) alleen behouden als zij gedurende 5 jaar 35 uur nascholing volgen.
Voor meer informatie met betrekking tot de Richtlijn Vakbekwaamheid, klik hier.
Cursusprijs:
Individuele aanmelding: €325,-per persoon (incl lesmateriaal en certificaat/pasje)
Aanmelden:
Particulier:
Bedrijf:
of download het inschrijfformulier (PDF) (zie button onderaan deze pagina)
Meerdere aanmeldingen gelijktijdig?
Neem contact op met de cursusadministratie 030 - 604 17 14 voor een offerte op maat.
In Company training:
Neem voor een offerte op maat contact op met de cursusadministratie
Ook interessant/vervolgopleiding: