Home Opleiding Wie zijn wij Soob Vacature Nieuws Contact Links

Hulpverlening bij rijangst

Bijscholing voor hulpverleningsdiensten

Verplichte nascholing Code 95

Opleidingen met baangarantie
 veilig werken met de zijlader

Veiligheidstraining Zijlader 

Inleiding:
Elk bedrijf heeft te maken met intern transport van goederen. Speciaal voor het transporteren van zware en lange lasten wordt een zijlader gebruikt. De praktijk leert dat incidenten met interne transportmiddelen als gevolg van oneigenlijk gebruik een aanzienlijke schadepost vormen. Niet alleen door letsel en schade aan personen, machines, stellingen, goederen en gebouwen, maar ook als gevolg van productie- en kwaliteitsverlies. Vaak wordt het rijden met en bedienen van de zijlader te makkelijk gedacht. In de praktijk blijkt het een vaardigheid te zijn die met de nodige vakbekwaamheid en deskundigheid van de bestuurder zou moeten worden uitgevoerd.  
 
Wettelijke eisen:
De werkgever moet ervoor zorgen dat aan zijn werknemers doeltreffend en aan hen onderscheiden taken aangepast onderricht wordt verstrekt met betrekking tot de veiligheid, de gezondheid en het welzijn in verband met de arbeid. (art.8) Hijs en hefwerktuigen en alle gemotoriseerde transportmiddelen worden bediend door personen die daartoe een specifieke deskundigheid bezitten. (7.17c) Het begrip "specifieke deskundigheid" is door de wet niet gedefinieerd; een wettelijk rijbewijs o.i.d. bestaat dus niet. Dit betekent dat de werkgever voor zijn bedrijfsomstandigheden moet aangeven wat ‘specifieke deskundigheid’ omvat. Uit de risico's die het werk voor werknemers oplevert op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn (Risico inventarisatie en evaluatie) zal kunnen worden afgeleid voor welke werknemers onderricht nodig is. 
 
Doelstelling:
De cursus is gericht op het verhogen van de veiligheidskennis en verantwoordelijkheid voor elke werknemer die regelmatig een zijlader moet bedienen. 
 
Doelgroep:
De veiligheidstrainingen zijn bedoeld voor heftruckchauffeurs of voor diegene die de zijlader als extra hulpmiddel gebruiken bij hun dagelijkse werkzaamheden. 
 
Inhoud: Deze cursus is speciaal bedoeld voor heftruckchauffeurs die al beschikken over voldoende rij- en bedieningsvaardigheden, maar nog geen specifieke opleiding/training hebben gehad op het gebied van veilig werken met een zijlader. 
Puntsgewijs komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:
• Arbo-wetgeving
• Risico's, preventie, verantwoordelijkheid, houding en mentaliteit
• Definities, keuring, CE, onderdelen
• belasten van de zijladertruck, lastdiagram
• Hydraulisch hef- en remsysteem
• Electro, diesel en gas trucks
• Vervoer van (zware) en lange lasten
• Specifieke veiligheidvoorschriften voor een verantwoord gebruik  
 
Locatie:
De cursus wordt alleen in-company georganiseerd (bij minimaal 4 deelnemers). Uitgangspunt bij de in-company training is dat de opdrachtgever zelf over zijlader(s) beschikt. 
 
Bijzonderheden:
Wanneer de deelnemers weinig tot geen ervaring hebben met het bedienen van de zijlader is het eventueel mogelijk het praktische deel van de training met één of meerdere dagdelen uit te breiden. 
 
Cursusdata:
In Company: in onderling overleg met opdrachtgever 
 
Cursusprijs: op aanvraag
In Company training:
Neem voor een offerte op maat contact op met de cursusadministratie
030 - 604 17 14 of gebruik het online offerte aanvraagformulier aan de linkerzijde van de site.

Ook interessant/vervolgopleiding:

Vakbekwaamheid en basiscursus vorkheftruck
 A&R | Klachtenreglement | Privacyreglement | Sitemap | Copyright 2024 all right reserved | Webdesign & Online Marketing 123webidee